Izid Aspergistanskega referenduma

Izid Aspergistanskega referenduma

Izid glasovanja o Aspergistanskem referendumu – umetniškem projektu HAMJE AHSANA, prejemnika velike nagrade 33. grafičnega bienala Ljubljana:

Na referendumu o članstvu mesta Ljubljana v federaciji Aspergistan je glasovalo 575 obiskovalcev bienala. Za pridružitev se je odločilo 72 % glasujočih. Za nepridružitev se je odločilo 25,04 % glasujočih. S čimer razglašamo, da je referendum odločil, da Ljubljana postane članica federacije Aspergistan.

Hamja Ahsan (1981) je umetnik, aktivist in kurator, ki živi in dela v Londonu. Je avtor knjige Shy Radicals: Antisystemic Politics of the Militant Introvert. Leta 2013 je ustanovil festival ustvarjalnega aktivizma, fanzinov in neodvisnega založništva DIY Cultures in je od takrat tudi njegov sokurator. Njegova nedavna besedila so bila vključena v antologijo No Colour Bar: Black British Art in Action 1960–1990. Prišel je v ožji izbor kandidatov za nagrado za človekove pravice liberty, in sicer za kampanjo Izpustite Talho Ahsana, ki obravnava izročitev ZDA, zapor in vojno proti terorju. Trenutno se ukvarja s projektom o vlogi fanzinov v kampanji za pravico v primeru katastrofe v Hillsboroughu, kjer se je zgodilo največje policijsko prikritje v Veliki Britaniji. Bil je gostujoči predavatelj na univerzah po vsem Združenem kraljestvu in ZDA.

Referendum o odcepitvi je na prizoriščih ljubljanskega bienala pozival obiskovalce, naj glasujejo, da se ta območja priključijo odcepljeni Aspergistanski federaciji: nacionalni domovini sramežljivih, introvertiranih in avtističnih ljudstev, kot je predstavljena v knjigi Shy Radicals. Aspergistanski referendum, od glasovalnih skrinjic do himne in ključnikov družbenih omrežij, nadaljuje Ahsanovo zanimanje za to, kar sam imenuje »globalna introfada proti nadvladi ekstrovertirancev«. Živahna civilna družba postsocialistične, postjugoslovanske Slovenije ponuja še posebno primeren kontekst za proučevanje tega, kako trčijo introspekcija, identiteta in afekt. Hamja Ahsan je za ta projekt po mnenju žirije 33. grafičnega bienala Ljubljana prejel veliko nagrado bienala in s tem priložnost za samostojno predstavitev na naslednji izdaji leta 2021.

 

***

Hamja Ahsan, Aspergistanski referendum, 2019.
Fotografija z razstave: Jaka Babnik. Arhiv: MGLC.