Publikacija Crack Up – Crack Down

Publikacija Crack Up – Crack Down

V grenkih časih živimo. Vendar grenki časi kličejo po sladko-grenkih metodah. Ob vzponu družbenih medijev, komikov v vlogi politikov in populizma se je nedavno razplamtela vneta razprava o tem, kdo predstavlja ljudstvo. Satira je že več kot dve tisočletji posebno kontroverzen žanr za raziskovanje takih vprašanj, kar počne z resnim zasramovanjem ali šaljivim zbadanjem. Je vsaka šala, kot je trdil George Orwell, majhna revolucija? Ali pa smeh in satira zmanjšujeta pritiske in napetost, ki bi sicer privedli do političnih nemirov?

Tako kot je dostopnost tiska v začetku 20. stoletja povzročila razmah satiričnih publikacij (slovenski Pavliha, nemški Simplicissimus, britanski Punch, francoski l’Assiette au Beurre ali kavkaški Molla Nasreddin, če jih naštejemo le nekaj), je tudi naša digitalna doba ponudila posebno plodna tla za satiro, ki je predvsem grafična, naj gre za meme ali protestni plakat. Čeprav je njuna zgodovina različna, pa tako grafika kot satira nagovarjata ljudstvo in govorita v njegovem imenu.

Publikacija Crack Up – Crack Down, ki bo pospremila 33. grafični bienale Ljubljana: Vice v lisice, ne obravnava grafične dediščine bienala kot medija samega po sebi, ampak prej kot delovanje in strategijo. Satira, katere namen je nastavljanje kritičnega ogledala oblasti, se je izkazala za petrijevko v svetu postresničnostnih bakterij.

Publikacija Crack Up – Crack Down, ki so jo uredili Slavs and Tatars (kuratorji osrednje razstave) in Melissa Constantine, in bo izšla novembra 2019 v sozaložništvu MGLC in založbe Mousse, razširja diskurzivni fokus bienala na grafiko in satiro, saj poleg predstavitvenih besedil vsebuje naročene eseje Emily Apter o mikropolitiki memov, Davida Crowleyja o punku kot platformi pretvarjanja na Poljskem in Madžarskem, Vida Simonitija o kultni bosanski satiri Top lista nadrealista in drugih balkanskih predhodnicah in Melisse Constantine o afektivni infrastrukturi satire ter prispevke avtorjev, kot so: Metahaven, Hamja Ahsan, Alenka Pirman & KULA, Mohammad Salemy, Arthur Fournier & Raphael König, Goran Vojnović in Augustin Maurs.

Podrobnejše informacije o predstavitvi knjige bomo objavili kmalu.